Ciekawostki i opowiastki

Opowiadania i ciekawostki

Blog

Parę wiadomości na temat borówki amerykańskiej.

Korzyści uzdrawiające konsekwentne spośród borówki czyli jedzenia obejmującej rzetelne jagody lub soku spośród schludnych czernicy są liczne. Śledztwa chronicznie uzasadniają, że ten rezultat

mieści głębokie antyoksydanty, jakie oszczędzają zanim rozlicznymi chorobami. Oprócz tego twór istnieje cało innych witamin dodatkowo minerałów koniecznych w celu jędrnego zgromadzenia.
Borówka amerykańska zapoczątkowała spośród Ameryki Nordowej tudzież nie pojawiła się do kontynencie europejskim aż na lat 30. XX wieku. Natychmiast roślina istnieje kultywowana nawet w Australii, Odkrywczej Zelandii a poniektórych ilościach Ameryki Południowej. Istnieje wieloletnia dodatkowo wiecznie prosperuje w medykamencie lata. Roślina należy dwaj zwierzchnie zmiany krzewów. Dzika metamorfoza narasta wystarczająco nisko powyżej ziemią zaś jest określana borówką niskobłoniową; wyższa przemiana to kultywowana flora o nazwie borówka patetyczna. 	borówka amerykańska
Owoc krzewu jagodowego należy ukształtowanie kulisty dodatkowo powinno naokoło pół cala średnicy. Gdy zauważy, czernica ma barwa ciemnoniebieski lub niebiesko-fioletowy. Zmysł smaku modyfikuje się w stosunku odkąd dorosłości tworów; odczucie smakowe staje się skromniej kwaśny tudzież długo słodszy, im dłużej jagoda istnieje do krzaku. Informacje o odżywianiu jagód Surowe jagody są świetnym wyborem do zakąskę. Sztampowy kaliber porcji owo z grubsza dwóch również pół uncji, co miesza się do blisko pięćdziesiąt przeciętnych zakresów jagód. Przydział włącza o tyle o ile czterdziestu kalorii; jakby żadna z tych kalorii nie spada spośród tłuszczu. Bez wątpienia nie posiada cholesterolu natomiast właśnie niewielka liczebność sodu. Plon kreuje się fundamentalnie z węglowodanów spośród dookoła siedmiu gramów cukru również dwóch gramów błonnika w niejakiej działki.
Chociaż czernicy wymieniają tycie porcje wielorakich witamin tudzież minerałów, są one znane potężnie z dawania witamin C dodatkowo K i również minerału znanego w charakterze mangan. W rzeczywistości, odpowiednio z regułami Departamentu Rolnictwa Poziomów Stłoczonych, pokłosie ów stanowi jakąś piątą rekomendowanej dobowej porcyj manganu tudzież czwartą dzienną część witaminy K. Ponadto, jagody posiadają niewielką kwant witamin spośród kapeli B, które twierdzą ruch na mięsa.